Pozdrav svima,dobrodosli!

Ovde cete vrlo brzo movi da nadjete razne slatke,slane,brze,ukusne i neobicne recepte.Prijatno!

Monday, April 26, 2010

Brzi kolacici!

Mafini

Potrebno:
-270g brasna
-kesica praska za pecivo
-200g secera
-100g maslaca
-2 jaja
-150ml jogurta
-5kasika mleka
-150g cokolade za kuvanje

Priprema:
Omeksali maslac dobro umutiti sa secerom,dodati jajamjogurt i mleko.Mesajte do se ne ujednaci a ona postepeno dodajte smesu brasna i praska,a na kraju i naredanu cokoladu.Papirne korpice poredjajte u udubljenje kalupa,sipajte do 2/3 i pecite na 190 c oko 20 minuta.
***Po zelji,dodajte na vrele mafine malo sirupa od cokolade ili prah secera***

Susam bombonice

Potrebno:
-300g belog ratluka
-100g cokolade za kuvanje
-20 g margarina
-200g pecenog susama

Priprema:
Ratluk istopiti na laganoj vatri,dodati mu istopljenu cokoladu i margarin,a zatim i vec ispecen susam.Masu prohladiti i podeliti na 4 dela.Dok je mlaka,na nauljenoj foliji napravite valjcice i ostavite da se ohlade,a onda ih secite na kolutice,kao bombonice.

Cokoladni mus sa mentom

Potrebno,za 4 osobe:
-175g cokolade za kuvanje
-4jaja
-2kasike likera od mente
-kesica slaga
-kakao
-cokolada sa ukusom mente

Priprema:
Cokoladu otopiti na pari,zatim skloniti i mesati dok ne postane glatka.Umutiti zumanca,pa ubaciti zajedno salikerom u cokoladu i mesati.Ulupana belanca umesajte u cokoladu,razlijte u 4 case i ostavite preko noci u frizideru.Svaki mus ukrasite sa kasikom umucenog slaga,pospite kakaom i stavite po kocku cokolade.


Jagodice

Potrebno:
-300g mlevenih oraha ili badema
-200g secera u prahu
-aroma jagode
-2belanca
-200g kristal secera

Priprema:
Pomesati sve dok se ne sjedini dobro.Zatim rukama vadite i rukama oblikujte jagodice,uvaljajte ih u secer i ostavite da se osuse.

Bela i crna cokolada (za prave ljubitelje iste)

Potrebno:
Testo:
-30 ml ruma
-70 g cokolade za testo
-3 jajeta
-140 g margarina
-140 g secera
-70 g brasna
Glazura:
-100 g bele cokolade
-40 g cokolade za testo

Priprema:
Za testo umutimo belanca u cvrst sneg. Zumanca umutimo sa margarinom i secerom,dodamo rum i narendanu cokoladu za testo.
U tu smesu dodamo sneg od belanaca i brasno.Sve lepo sjediniti i izliti u
manji pleh podmazan uljem.Rernu zagrejemo na 200 stepeni
i pecemo kolac 15 minuta.Izvadimo kolac iz pleha i
malo ga prohladimo.Na pari otopiti belu cokoladu
i preliti preko testa koje se prohladilo.Cokoladu za testo istopiti na
pari i uz pomoc cackalice
isarati kolac u obliku paukove mreze...

Stangle sa orasima(ne peku se)

Potrebno:
-150g cokolade
-150g secera u prahu
-150g sitno seckanih oraha
-150g margarina
-150g mlevenog keksa
-2 zumanceta

Priprema:
Istopiti prvo cokoladu,dodati secer u prahu,pa seckane orahe,margarin,mleveni keks,i na kraju 2 zumanceta.Masu dobro izmesati,staviti u oblik pravougaonika,fino ujednaciti,preko ,kako ko voli moze prekriti glazurom od cokolade.Staviti da se stegne u frizider,pa tek onda seci na stangle.

Kolac sa makom i susamom

Potrebno:
-500 grama brasna
-2 dl ulja
-2 dl belog vina
kasicica soli
-prasak za pecivo
-jaje
-mak i susam

Priprema:
Zamesiti glatko testo /ako je potrebno dodati malo mleka/od brasna ulja belog vina soli i pr.za pecivo.Potrebno je da testo odstoji najmanje 30 minuta,razvuci koru debljine pola centimetra, premazati umucenim zumancetom ,posuti makom pa malo natapkati testo dlanom,pa okrenuti ali pre toga na podlogu gde je stavljeno testo staviti providnu foliju okrenuti koru i ponoviti postupak sa susamom,seci na trake duzine po zelji uvrnuti ih u suprotnom smeru na oba kraja i peci dok ne porumene.


Sandokan-pita sa makom


Potrebno:
-500g tankih kora
-1 jogurt
-2dl ulja
-2 case secera
-3 jaja
-prasak za pecivo
-vanilim secer
-250-300g mlevenog maka
Za sirup
-2 case vode
-2 case secera
Priprema:
Jaja, secer, prasak za pecivo, jogurt i ulje dobro umutiti mikserom i dodati mak.
Slagati u vecu tepsiju - red kora, pa mak i tako redom.
Slozeno iseci na komade (kvadrate ili rombove) i peci u vreloj rerni.
Kada je peceno preliti sirupom.

Puslice

Potrebno:
-250 gr šećera u prahu
4 belanca
sok od limuna
po zelji,orasi ili suvo grozde

Priprema:
Dobro umutiti četiri belanca, dodati polako 250 g šećera u prahu i sok od pola limuna.
Sve to umutiti i na podmazan pleh ili pek papir kašičicom vaditi manje puslice. Svaku ukrasiti suvim grožđem ili
polovinom oraha.
Puslice se ne peku, one se suše u rerni.

Miks kuglice

Potrebno:
-100 g secera u prahu
-200 g urmi
-200 g suvog grozdja
-200 g suvih smokvi
-200 g kandirane kore od pomorandze
-200 g mlevenih oraha
Rum
Priprema:
Uspinujte secer pa ga pomesajte sa samlevenim urmama, suvim grozdjem, suvim smokvama, kandiranom korom pomorandze i mlevenim orasima. rum dodajte po zelji. Od dobijenog testa napravite kuglice, pa ih uvaljajte u kristal secer ili mlevene orahe.

Bombone od narandzi

Potrebno:
-500 g secera
-1 kg jabuka
-3 pomorandze

Priprema:
Oljuštite tri pomorandže i njihovu koru sameljite i pošećerite. Oljuštite i izrendajte jabuke. Ušpinujte pola kilograma šećera, pa dodajte mlevenu kandiranu koru pomorandže i rendane jabuke. Kuvajte dok se masa ne zgusne, napravite kuglice i uvaljajte ih u kristal šećer.

Cokoladne perece

Potrebno:
-250 g brasna
-160 g putera
-1 belance
-80 g secera
cokolada

Priprema:
Od navedenih sastojaka zamesiti testo i ostaviti da se malo odmori. Posle togaodvajati od testa kuglice, rastanjiti ih u tanke valjke, praviti male perece i stavljati ih na buterom namazan pleh. Kad su pecene preliti ih cokoladom.

Kuglice od mente

Potrebno:
-2-3 kasike likera od mentola
-150 g secera u prahu
-250 g cokolade u prahu
-200 g mlevenih badema
Priprema:
Pomesajte badem sa 50 g secera u prahu, 150 g cokolade u prahu i likerom, pa pomesajte dok se masa ne izjednaci. Ako je previse tvrdo, dodajte jos likera i napravite kuglice.
Cokoladu sa jos malo mleka otopite na blagoj vatri pa u to spustite kuglice. Kad se prosuse uvaljajte ih u prah secer.
Prijatno.

No comments:

Post a Comment