Sok od ruza
Potrebno:
-litar sljive
-lisce ruze
Priprema:
U rakiju se dodaju ocisceni listovi ruze i stavi u nezatvorenu flasu 40 dana, stavi se tanjiir ispod jer pokipi.
Nakon 40 dana prokuva se 1 kg secera u pola litre vode i procedjen sok se doda u serbe i samo da baci jedan kljuc zatim se ohladi i sipa u flasu.Servira se kao liker.
Lekoviti napitak od aloje i voca
Potrebno:
-3 cm duzinedeblji list aloa vera
-1/2 solje malina
-kivi
- mala mandarina ili lime
- banana
-1 kasika meda
malo vode ili mleka
Priprema:
aloa veru oguliti ostrim nozem od kore. kada ogulite aloa veru dobicete zele.
* Nemojte bacati koru,sa njom mozete namazati lice ili ruke.Dobicete masku za lice ili ruke.
ubacite je u blender sa vocem po vasoj zelji.
ja uvek dodam neko voce sa c vitamnom jer je ta kombinacija najbolja.zasladite medom,servirajte sveze.
***aloa vera se odsece ostrim nozem pri dnu lista.Tako sacuvate ponovo bijku a da je ne ostetite.Preostalu aloa veru samo ostavite sa vocem na stolu.Na njoj ce se odmah uhvatiti sluzava tvorevina koja ce je cuvati do dalje upotrebe za sledeci dan ili cak vise dana.uvek kupite stariju aloa veru od godinu dana za upotrebu.
Liker od mleka
Potrebno:
-1l mleka
-1kg šećera
-sok od 2 limuna
-2-3 vanile(ili stapic)
-5dl alkohola
-2dl vode
Priprema:
U mleko se doda šećer
sok limuna,vanila
alkohol i voda.
Smesa stoji do 8 dana na toplom
mestu(ne vrućem i ne prehladnom) i povremeno
promešati.Procediti i pre upotrebe
promućkati.
Liker od drenjina
Potrebno:
-5 kg šećera
-4,5 l vode
-2 kg drenjina
-1 l ruma
-1/2 l rakije
Priprema:(7 litara)
Vodu zagrejati i ostaviti sa strane.
U dublju šerpu sipati šećer i staviti da se istopi – da se napravi karamel, mešati da ne zagori. Kad se šećer istopi i karamel dobije braon boju izmaći šerpu sa šporeta i sipati polako ugrejanu vodu ( paziti da ne iskipi ) mešajući sve vreme.
Ponovo staviti da se kuva i mešati dok se karamel ne istopi u vodi.
Sipati drenjine i kuvati, kad drenjine ispucaju i dobiju bledu boju skinuti sa šporeta.
Liker procediti, sipati rum i rakiju, izmešati i sipati u tople flaše.
Thursday, April 29, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment